מרכז תמר - אבחון, יעוץ וטיפול בילד ובמשפחה

צרו קשר: 03-5445326

טיפול באוטיזם

טיפול באוטיזם

טיפול באוטיזם

אחד מתוך 60 ילדים בישראל כיום (שנת 2021) מאובחנים כנמצאים על הרצף האוטיסטי. השכיחות בקרב בנים גבוהה פי 4 יותר מבנות. אחוז זה הולך וגדל עם השנים. יש הטוענים שגידול זה מתקיים בשל דיוק הולך ועולה של אבחונים וחקר התסמונת.

אוטיזם הוא הפרעה התפתחותית-נוירולוגית, המופיעה בספר האבחנות הפסיאטרי DSM-5. הפרעה זו על פי רוב בעלת בסיס תורשתי גנטי והתחומים הפתולוגים הנפגעים בה הינם נרחבים. קיימת שונות רבה בין הילדים המאובחנים עם אוטיזם כיוון שישנה קשת מגוונת (ספקטרום) של סמפטומים ועל כן יכולות, תפקודים ואתגרים שעימם הילדים מתמודדים.

מאפיינים של אוטיזם

המאפיין העיקרי של אוטיזם הוא ליקויים בתקשורת. הפרעה ביכולות החברתיות והתקשורתיות, כאשר ישנו קושי ביכולת להדדיות חברתית, קושי ליצור קשר עם אחרים, לשתף בחוויות ומחשבות. קושי לביטוי רגשי כלפי אחר , הבנת רגשות אחרים, קושי בהפנית קשב וקשר עין אל אחר וחוסר בשימוש בשפה לתקשורת.

המאפיין השני הוא התנהגותי. ישנם דפוסי התנהגות, עניין ופעילות מצומצמים, חזרתיים עם מעט דימיון או התפתחות. התנהגויות ותנועות סטריאוטיפיות כמו נפנופי ידיים, ריצה במעגלים וכדומה. ישנה שפה סטריאוטיפית שאיננה גמישה, אקולליה (חזרה על משפט שנאמר קודם לכן) או דקלומים. בנוסף, ישנו שימוש לא רגיל בחפצים או משחקים והיעדר או עיכוב משחק דימיוני המתאים לגיל. לעיתים ישנה גרייה רבה של הגוף המפריעה לתפקוד, עניין בחלקי חפצים ומשחק של סידור בשורה ובתבניות.

ילדים רבים המאובחנים עם אוטיזם עשויים להתקשות בתחומים נוספים: קשיים בהתפתחות השפה, פגיעות בויסות התחושתי והתפתחות חברתית. עשויות להיות רגישות יתר חושית, קשיים בתכנון ביוזמה ובקבלת החלטות, קשיים בהכללה, העדר ספונטניות, רמות גבוהות של חרדה, הפרעות בשינה, באכילה וקושי בהרגעה עצמית.

אבחון אוטיזם

אוטיזם הנה תסמונת מורכבת ודרכי הטיפול הנדרשים הנם מגוונים. האבחון על פי רוב הוא בגיל צעיר והטיפול נועד לצמצם פערים כמה שניתן בהתאם ליכולתו של הילד לעומת בני גילו בהתפתחות תקינה.

אם אתם  חשים שהתפתחות ילדכם איננה תקינה, ומתחיל להתעורר חשש, מומלץ לפנות למכון להתפתחות הילד של קופת החולים שלכם על מנת לקבל שירותי התפתחות הילד.

עם פנייתכם יחל תהליך אבחוני הנעשה על ידי מגוון אנשי מקצוע: רופאים, פסיכולוגים ומקצועות פרא-רפואיים נוספים. האבחון נעשה במגוון כלים: שאלונים שממלאים ההורים והגננות, תצפיות, וכלי אבחון פורמליים, חלקם ייעודיים לאיתור אוטיזם.

בתום האבחון תינתן אבחנה בהתאם לחוות דעתם של אנשי המקצוע.

סל טיפולים בריאותי מקדם

ילדים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי זכאים מגיל האבחון ועד גיל 18, לקבל טיפולים פרא רפואיים מסל הבריאות על ידי קופות החולים או, בהתאם לתנאים, לקבל החזר כספי עבור טיפולים פרטיים.

משנת 2010 הזכאות במסגרת סל הבריאות היא ל-3 טיפולים בשבוע, לכל אורך השנה. הטיפולים כוללים ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, קלינאית תקשורת וטיפול על-ידי פסיכולוג או עובד סוציאלי.

טיפול במרכז תמר

במרכז תמר פועלת יחידה התפתחותית רחבה המאגדת תחת קורת גג אחת אנשי צוות ממקצועות הבריאות, בעלי ניסיון בתחום האוטיזם.

הטיפול במרכז תמר הינו בגישה כוללנית ומתייחסת לכלל תפקודו הפיזי, חברתי, קוגניטיבי, שפתי ורגשי של הילד לצד הדרכה ותמיכה במשפחה.

ילדים שאינם מקבלי במסגרות החינוך את סל הבריאות המקדם, או ילדים שהומלץ להם מטעם המסגרת החינוכית לקבל טיפול נוסף, יכולים לקבל טיפולים אלו ביחידה ההתפתחותית של מרכז תמר.

ביחידה נבנית תוכנית טיפולית המורכבת ממקצועות התפתחות הילד: ריפוי בדיבור (קלינאית תקשורת), ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, עבודה סוציאלית ופסיכולוגיה.

ניתן לקבל טיפולים פרטניים, דיאדיים ואו קבוצתיים. כולל ליווי הורים והדרכה.

מה עלי לעשות על מנת לקבל תור לטיפול?

לאחר קבלת האבחנה והמלצות לטיפול, ניתן לפנות למרכז תמר בטלפון 03-544-5326, במייל tamar.center@gmail.com.

יש לשלוח סיכום אבחנה, וסיכומי טיפול נוספים, במידה וישנם. ישלחו אליכם שאלונים עליהם יש לענות ולשלוח חזרה למרכז.

מזכירות המרכז תשבץ אתכם לטיפול לאחר קבלת כל המידע האבחוני ובניית התוכנית הטיפולית הנדרשת.

תכנית ״חיבורים על הרצף״

בשנת הלימודים תשפ”ב (2021-2022) עתידה להיפתח במרכז תמר תוכנית טיפולים ייחודית עבור ילדים בגילאי גן חובה המאובחנים עם ASD ומשולבים במסגרת חינוכית רגילה.

מטרת התוכנית הנה לספק לילדים המאובחנים הרצף את סל הטיפולים המלא תחת קורת גג אחת ותוך שיתוף פעולה מירבי בין גורמי הטיפול השונים.

 

לפרטים נוספים על התכנית

לפרטים נוספים על אבחון וטיפול באוטיזם התקשרו 03-5445326 או השאירו פרטיכם ואנו ניצור עמכם קשר

    שם

    דוא״ל

    טלפון

    עוד על אוטיזם

    דילוג לתוכן