האם אפשר לפתח מיומנויות חברתיות?
מאת: לימור צמח, מטפלת בהבעה ויצירה ומנהלת מרכז תמר
מיומנויות חברתיות הן כישורים ויכולות המאפשרות לילד לפעול בהתנהגות חברתית הולמת.
התנהגות זו נבחנת בהתאם לאינטראקציה החברתית המצופה מכפי גילו של הילד. היא באה לידי ביטוי ביכולתו של הילד לבנות קשרים חברתיים עם בני גילו, תוך קבלת החלטות בסיטואציות המערבות צורך בניהול הרגשות, יצירת משחק מתאים מול בני הגיל, קבלת סמכות והבנת המציאות לעומת צרכיו האישיים של הילד.
מהן מיומנויות חברתיות?
- יוזמה חברתית: פניה לבני הגיל או למבוגר, באופן מותאם, מתוך מוטיבציה פנימית ורצון להיות בקשר עם האחר.
- תקשורת: הנכונות לפנות לאחר, היכולת להקשיב ולהבין למה האחר מתכוון, דיבור ברור ומובן שיכול להעביר מסר ברור ומדויק, היכולת להביע עמדה.
- שיתוף פעולה: היכולת לפעול יחד בתוך סיטואציה חברתית תוך הצעת עזרה לאחרים וקבלת עזרה, התחלקות, ביצוע משימות לפי תור והיכולת להתפשר.
- התנהגות קבוצתית: היכולת לקבל את הכללים והחוקים של הקבוצה או של המשחק גם אם אני מפסיד, היכולת לשאת תסכול או לפעול באיפוק (במידה מסויימת) בעת ניצחון מתוך התחשבות באחר.
- קבלת סמכות: היכולת לקבל מרות של מבוגר ולהישמע לבקשות או לדרישות האחר.
- ויסות רגשות: היכולת להביע רגשות חיוביים ושליליים באופן מותאם לסיטואציה כך שהאחרים יוכלו להבין. לשלוט על תגובות רגשיות ולהביע אותן באופן מותאם לסיטואציה תוך התחשבות באחרים.
- מחשבה על רגשות האחר: היכולת לראות כי מולי עומד אחר בעל רגשות המושפעים מהתנהגותי, להבין מחוות חברתיות בלתי מילוליות כמו הבעות פנים וג'סטות, להבין כיצד אחרים מרגישים ולפעול בהתאם.
למה חשוב לפתח מיומנות חברתית?
תפקידו של ילד הוא לשחק. דרך משחק ילדים מתפתחים קוגניטיבית, רגשית ולומדים כיצד להתקיים בחברה. דרך משחק עם בני גילו לומד הילד מושגים כמו הוגנות, הדדיות ושיתוף פעולה. נורמות וערכים חברתיים כמו חוקים חברתיים, מנהגים, תפקידי מין וכדומה. דרך המשחק החברתי הילד לומד על עצמו ומפתח דרך אינטראקציה את ביטחונו העצמי ואת היכולת להתמודד עם בני אדם אחרים בעתיד. הוא ילמד עצמאות, יכולת לשתף פעולה, יכולת לקחת אחריות ויכולת לוויסות עצמי.
ויניקוט, רופא ופסיכולוג ילדים, אמר כי ילד משחק – הוא ילד בריא, כיוון שילד בעל כישורים חברתיים ראויים יסתגל טוב יותר לסביבתו ויגבש זהות עצמית. מתוך כך הילד יוכל גם להתסגל למסגרות חדשות, להגיע להשגים גבוהים יותר ולגבש תחושת עצמי טובה יותר. ילדים אשר מתמודדים עם קשיים חברתיים לעיתים קרובות זאת פחות מוערכים על ידי בני גילם ובשל כך גם בעיני עצמם. הם עשויים לפתח תחושת ערך עצמי נמוך. תחושה זו תוביל לביטחון עצמי נמוך, קושי ביצירת קשרים חברתיים, ביישנות, סגירות רגשית ולעיתים גם תוקפנות.
לסיכום
מיומנות חברתית הנה מיומנות מולדת המשתכללת עם השנים דרך שלבי התפתחות קבועים. אך חשוב לזכור, שאומנם כולנו עוברים שלבי התפתחות דומים, אבל כל ילד הוא שונה. כל ילד נולד עם אישיות שונה, מזג שונה וגדל בסביבה ביתית ותרבותית שונה. על כן לכל ילד יש צרכים חברתיים שונים. ישנם ילדים שיחפשו חברה מגיל צעיר, ישתלבו בקבוצות חברים ויתפסו מקום בהן בקלות. לעומתם, ישנם ילדים שזקוקים ל"לבד" שלהם מידי פעם, יספקו בחבר טוב אחד או שניים ולא יחושו מכך מצוקה חברתית.
ילדים החשים מצוקה חברתית הבאה לידי ביטוי בחוסר בטחון, המנעות מאחרים, קשיים להכנס לקבוצה ולהתמודד עם דרישות חברתיות, זקוקים לסביבה חברתית חיובית אשר תסייע להם לשבור את המעגל השלילי ולצאת לדרך חדשה וחיובית יותר.
לפרטים נוספים התקשרו 03-5445326 או השאירו פרטיכם ואנו ניצור עמכם קשר