מרכז תמר - אבחון, יעוץ וטיפול בילד ובמשפחה

צרו קשר: 03-5445326

איך לעזור בהכנת שיעורי הבית בצורה יעילה?

איך לעזור בהכנת שיעורי הבית בצורה יעילה?
idoz

איך לעזור בהכנת שיעורי הבית בצורה יעילה?

מאת: ענבר לוסיה טרינצ’ר, מרפאה בעיסוק התפתחותית, מאבחנת לקויות למידה וקשב

רבות כבר נאמר ונכתב על החשיבות שבהכנת שיעורי הבית, על הדרך שבה מומלץ לשלב את הכנת השיעורים בסדר היום, על ארגון הסביבה הלימודית כמסייעת להכנתם, ועל גישות ההורים השונות – אלו שחשים אחריות מלאה על ההצלחה של ילדיהם, גם במחיר של מאבקים יומיומיים על הכנת שיעורי הבית והכנת השיעורים עבורם, ואלו שמאמינים כי עצמאות הילד חשובה מכל, והעונש שיקבל מהמורה כשלא יכין את שיעורי הבית לא פחות חשוב מעצם הכנת השיעורים עצמם.

כמעט כמו בכל דבר בחיים, אני מאמינה שגם בנושא הכנת שיעורי הבית האמת נמצאת איפשהו שם באמצע: אין ספק שעצמאותו של הילד חשובה ושיעורי הבית הינם בהחלט בתחום אחריותו, אך גם להורה יש אחריות!!

בתור מרפאה בעיסוק, האמונה בין השאר על לימוד אסטרטגיות בתחומי החיים השונים, אני רואה בשיעורי הבית כלי מצויין על-מנת לעזור ללומד הצעיר לרכוש אסטרטגיות יעילות אשר יאפשרו לו עצמאות והצלחה בעתיד. וכאן בעצם נכנס התפקיד של ההורה.

הכנה משותפת של שיעורי הבית תוכל לתרום לילדיכם המון, ולא רק בתחומי הדעת אותם הוא רוכש בבית-הספר. אם תשכילו לנצל את הסיטואציה הזו בצורה נכונה, תוכלו לתרום רבות גם לדימוי העצמי של ילדיכם ולקשר שלכם עימו.

ילד שנתקל בקושי מסויים באחד ממקצועות הלימוד, לא תמיד יקבל את המענה המתאים לכך בכיתה, שכן לא תמיד זה מתאפשר. בבית, אחד-על-אחד, תוכלו לעזור לו. השאלה האמיתית היא איך עושים את זה נכון? איך עוזרים לו בהכנת השיעורים ולא מכינים אותם עבורו? איך מקדמים אותו בכל פעם עוד שלב אל עבר עצמאות בהכנתם?

קווים מנחים להכנת שיעורי בית עם הילד שלכם

אני חייבת להקדים ולומר שאם ברצונכם לעזור לילדכם בהכנת שיעורי הבית בצורה יעילה (וביעילה אני מתכוונת לכזו שתקדם אותו אל עבר עצמאות בהכנתם), העבודה שלכם תהיה הרבה יותר מורכבת מפשוט לעשות אותם עבורו, לומר לו מה לכתוב, או לגלות לו את פתרון התרגיל.

השלב הראשון הוא ניתוח הקשיים הקיימים בהכנת השיעורים: האם הוא מתקשה לארגן את הכתב בתוך השורות, האם הוא מתקשה למצוא את התשובות בתוך הטקסט, האם הוא מתקשה לנסח את תשובותיו כו’.

בשלב השני מומלץ להתמקד בכל פעם בתחום קושי אחד בלבד. ההתמקדות הזו חשובה שכן מצד אחד לא תציף אותו בהתמודדות עם כל הקשיים שלו בבת-אחת, ומצד שני תשמור על מסגרת עבודה ברורה ונוחה לכם.

בשלב הבא יהיה עליכם להתייחס לאותו תחום קושי ולנסות ולהבין מהן האסטרטגיות שעדיין לא רכש ולכן אינו מצליח להתמודד עם המטלה בצורה יעילה. דוגמה פשוטה לכך יכולה להיות: קושי במילוי מילים חסרות בתוך טקסט מתוך בנק מילים, האסטרטגיות החסרות יכולות להיות: סריקה שיטתית של המילים בבנק המילים בכל פעם מחדש/ מחיקת המילים שכבר השתמש בהן/ השלמת המילה מבלי להיעזר בבנק המילים ואז מציאת המילה בתוך הבנק.

עכשיו, אחרי שאתם כבר יודעים מהו תחום הקושי ואיזו אסטרטגיה אתם מעוניינים להקנות לילדכם על-מנת לעזור לו, מתחילה העבודה האמיתית.

לימוד נכון ויעיל של כל מיומנות חדשה צריך להיעשות בשלבים. המובחנות של השלבים האחד מן השני נעשית על-ידי רמת התיווך שלכם. כך שבכל שלב רמת התיווך תרד, והקריטריון למעבר לשלב הבא הוא הצלחה בשלב הנוכחי. בנוסף, על מנת שהאסטרטגיה הנלמדת תהיה יעילה עבורו גם במקומות אחרים, מומלץ להרחיבה מעבר לגבולות המטלה הספציפית עליה אתם עובדים.

נסו להיזכר כיצד לימדתם את ילדכם להתקלח לבד, מהם השלבים שעברתם עימו במקלחת מאז שהיה תינוק וקילחתם אותו בגיגית ועד ליום שהוא פשט את בגדיו בכוחות עצמו, נכנס למקלחת, סגר את הדלת, ויצא לאחר מספר דקות מריח מסבון, נקי ויבש. האם לימדתם אותו כיצד לכוון את טמפרטורת המים ולבדוק אותה בטרם יכנס למקלחת? האם יצרתם איתו שיר שיעזור לו לזכור את כל חלקי הגוף שעליו לסבן? האם הזכרתם לו כששכח לסבן את יד ימין, ויום למחרת רק רמזתם לו שזה אותו חלק ששכח יום לפני כן? וגם אחרי שכבר זכר היטב לסבן את כל גופו, בכמה מקלחות הייתם נוכחים רק על-מנת להשגיח? שימו לב כמה למד מכם רק במקלחת: אם לימדתם אותו לסבן היטב את כל גופו, ודאי שעתה הוא משיים בקלות את כל האיברים ולא מתבלבל בין מרפק לברך, אם לימדתם אותו לכוון את טמפרטורת המים במקלחת, ידע לעשות זאת גם בכיור יום אחד כשיעזור בשטיפת הכלים, אם לימדתם אותו לשטוף את גופו בשיטתיות מלמעלה למטה, ודאי יוכל להשתמש בכך במקומות אחרים כשיצטרך לעבור על דבר מה מבלי לפספס חלקים בדרך, אם לימדתם אותו לסגור את הברז בכדי לא לבזבז מים, כנראה שגם יסגור ברז שנשאר פתוח בשרותי בית הספר. כך גם עליכם לעשות עכשיו.

רמות תיווך שמומלץ להשתמש בהן:

  1. זיהוי הטעות או הקושי על-ידי הלומד: שאלו את ילדכם מה קשה לו באותה מטלה ולאחר מכן בקשו ממנו לנסות להסביר מדוע קשה לו. תשובה כמו: “אני לא מצליח למצוא את המילה המתאימה”, היא בסיס מעולה בשביל לומר לו שאתה תעזור לו ללמוד כיצד למצוא אותה בכוחות עצמו.
  2. הדגמה: הדגמה טובה צריכה להיות קצרה, מלווה בהסבר, ומבוססת על מקרה פשוט.
  3. ורבליזציה: הפעם במקום לעשות, אני רק “מדברת” את מה שהייתי עושה, ואילו הילד מבצע. אחת המטרות בורבליזציה של השלבים השונים היא שאותו מלל שהילד שומע עתה ממני, יהפוך בסופו של דבר לדיבור הפנימי שלו. מומלץ להשתמש במשפטים קצרים וברורים.
  4. רמזים: הכוונה ברמזים היא לא לחוד ללומד חידות, אלא באמצעות מילה בודדת, להזכיר לו מה עליו לעשות. מילות הרמז הללו הן הכותרות של הורבליזציה שלנו מהשלב הקודם.
  5. ורבליזציה של הילד: כאשר אתם מרגישים שאתם כבר לא ממש חייבים לתת רמזים, מומלץ לבקש מהלומד הצעיר להמליל את מה שהוא עושה במקביל. כאן תוכלו גם לתקן אותו אם דילג על שלבים, וגם החזרה המילולית הזו תוטמע אצלו כדיבור פנימי. עתה, גם כשלא תשבו לידו, יוכל לדקלם לעצמו את השלבים השונים לפיהם עליו לפתור את המטלה.
  6. שאלות מנחות: מתן תשובות של הלומד לשאלות מנחות על השלבים השונים עוזרות בהטמעתם.
  7. הרחבה מעבר לגבולות המטלה: מומלץ מאוד להשתמש בדוגמאות ואף הדגמות של ממש- באילו עוד סיטואציות יוכל להשתמש באסטרטגיה שזה עתה רכש.

שימו לב, שאין חובה לבצע את כל שלבי התיווך, והם גם לא בהכרח תלויים אחד בשני או מתאימים לכל למידה. עם הזמן, גם אתם תלמדו איזה סוג תיווך יעיל יותר עבור ילדכם.

ומה לגבי ‘ניסוי וטעיה‘? ניסוי וטעיה הינה גם דרך שיכולה להיות יעילה בחלק מהמקרים, בייחוד כאשר התוצאה שלה היא שהצעיר הלומד מוצא בכוחות עצמו את האסטרטגיה הנוחה לו ביותר. מיותר לציין כי תהליך של ניסוי וטעיה המשחזר כל פעם את ‘הטעיה’ אינו יעיל ללומד, עלול לערוך זמן רב ולגרום לתסכול. יחד עם זאת, אם גם כאן תשלבו תיווך, הכוונה והנחייה שלכם, התהליך יהפוך ליעיל ומוצלח.

וקצת לפני סיום, על-מנת שכל תהליך למידה משותף שאתם בוחרים לעשות עם ילדכם יהיה יעיל, אתם מחויבים בסבלנות רבה ובמתן פידבקים חיוביים על ההצלחות הקטנות שבדרך. מילה טובה שלכם הרבה פעמים תהיה הדרייב שלו להמשיך ולהתמודד עם הקושי. זיכרו- אתם מעמידים אותו במקום מאוד לא פשוט! לאף אחד מאיתנו לא נעים לעמוד פנים מול פנים עם הקשיים שלנו, ולכן חשוב מאוד לחזק ולעודד. כך גם תדאגו לשימור דימוי עצמי חיובי.

וממש לסיום, אבל הכי חשוב! אין שני ילדים זהים, או שתי משפחות זהות, כך ההתקדמות של הלומד הצעיר, סוג ורמת המעורבות וההכוונה ההורית משתנים בהתאם. נסו למצוא בין כל הטיפים שכאן רק את אלו שמתאימים לכם ולילדכם ויעזרו לכם לעזור לו.

במרכז תמר ניתן לקבל הדרכת הורים במגוון נושאים.

לפרטים נוספים התקשרו 03-5445326 או השאירו פרטיכם ואנו ניצור עמכם קשר

    שם

    דוא״ל

    טלפון

    דילוג לתוכן